Thursday, April 17, 2014

Recepti za bebe od 11 mjeseci

Vaše bebe su već velike i sada sigurno već dosta toga jedu. Ono što im možete dodati u ishranu ovog mjeseca jesu:
  • plavi patlidžan iliti balancana
  • ananas (sok)
  • tjestenina 

Napomena: Količine su date za dvije bebe. Ukoliko spremate za jednu bebu, prepolovite.


Izvor: Pinterest


Pasta sa mrkvom i brokolijem
  • 4 srednje mrkve
  • 10ak cvjetova brokolija
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 100 g integralne paste
  • 1 šoljica vode
  • 1,5 šoljica domaće pileće supe
Ubacite u sjecka mrkvu i brokoli, pa kratko, krupno sameljite. Na zagrijanom maslinovom ulju izdinstajte isječeno povrće. Dodajte vodu i supe, a kada provri, i pastu. Kuvajte dok tjestenina ne omekša, tečnost ne ispari, a masa se zgusne.

Balancane sa piletinom

  • 1 balancana srednje veličine
  • 200 g pilećih grudi
  • svježi sir
Oguljenu balancanu isjecite na ploške i ostavite 10ak minuta da pusti vodu. Zatim iscijedite i pecite u rerni 20ak minuta na 200 stepeni. Meso isjeckajte na kockice i izdinstajte na malo maslinovog ulja i vode. Gotovo je tek kada je potpuno mekano. Pečenu balancanu dobro izgnječite, pa pomiješajte sa još usitnjenom piletinom i na kraju dodajte malo svježeg neslanog sira.


Izvor: Pinterest
 
Mliječna kašica sa žitaricama i voćem
  •  300 ml mlijeka
  •  4 kašike rižinih pahuljica
  • 2 kašike ovsenih pahuljica
  • 6 suvih kajsija
  • 1 velika, zrela kruška
Mlijeko, sitno isjeckane kajsije i žitarice stavite zajedno da se kuva. Čim provri, smanjite temperaturu i kuvajte još par minuta na laganoj vatri. Kada se smjesa prohladi, dodajte ispasiranu krušku, a po želji može i malo cimeta ili vanilije.

Slatki krompir sa ananasom
  • 2 slatka krompira
  • pola šolje mlijeka
  • malo soka od svježeg ananasa
  • 2 kašičice maslaca
  • malo cimeta
Skuvajte slatki krompir u mlijeku, na tihoj vatri, dok ne bude potpuno mekan. Izgnječite ga, dodajte mu maslac, promiješajte a zatim dodajte malo soka od ananasa i malo cimeta.


Pratite moj blog na Bloglovin

No comments:

Post a Comment