Wednesday, June 4, 2014

10 savjeta roditeljima blizanaca

Evo jednog "novinskog" naslova, čisto da bi vam privukao pažnju, a ne zbog toga što ja volim da dijelim savjete. Nakon prethodnog teksta, zbilja bi bilo neozbiljno od mene da se upuštam u davanje istih, ali onako, na osnovu ličnog iskustva, mogu sa vama da podijelim neke zaključke koji vam mogu biti od koristi u vašoj avanturi sa blizancima.

1. Vi najbolje poznajete svoju djecu, stoga slušajte sebe i svoj instinkt
Bez obzira na to da li vam govori prijatelj, rođak ili neko koga prvi put u životu srećete, ne dozvolite da utiče na vaše rasuđivanje i procjenu onoga što vašoj djeci treba. Niko ne može bolje poznavati vašu djecu od vas samih, zato imajte vjere u sebe i samo slušajte sebe i svoj instinkt.

Izvor: Pinterest
2. Uskladite bebe u ishrani
Posmatrajte svaku bebu kao individuu. Možda jesu rasle zajedno u vašem stomaku, možda izgledaju "isto", ali vidjećete da će imati sopstvene rasporede kada koja želi da jede. Poštujte to i hranite ih na zahtjev. Nešto kasnije (kod nas nakon mjesec dana), možete početi da ih polako usklađujete u ishrani. Nama je to nekako spontano krenulo za vrijeme noćnog podoja. Nekada su se znali buditi zajedno, a nekada u pola sata razmaka. Tada smo znali da nahranimo prvo bebu koja plače, pa drugoj bebi da damo da jede kroz san, prije nego što se probudi gladna i počne da plače. Malo po malo, uskladili su se i kasnije uglavnom jeli u isto vrijeme.

Izvor: Pinterest
3. Vodite dnevnik ishrane
Znam dosta roditelja koji imaju samo jednu bebu, pa vode ovaj dnevnik. Vjerujte mi, vama će sa dvije bebe ovo biti više nego neophodno. Skoro je nemoguće da zapamtite kada je koja beba jela, koliko je pojela, kada je kakila... Uz ovakav dnevnik uvijek ćete imati jasan uvid u stanje, a on će umnogome olakšati situaciju vašem partneru ili nekoj drugoj osobi koja vam bude pomagala oko beba.

Izvor: Pinterest
Naš dnevnik je bio nešto jednostavniji, u bloku A5 formata pisali smo za svakog ponaosob u koliko sati je jeo, koliko je pojeo, kao i kada je koji kakio. Raspored sa slike mi se više sviđa, jer omogućava da bilježite još neke bitne trenutke, koje kasnije možete prenijeti u radosnicu ili vam čak ostaju u ovom formatu za Kutiju Uspomena.

4. Koristite svaku priliku za odmor
Počevši od trudničkih dana, kada ćete za to imati najviše vremena, pa i kasnije, kada se bebe rode, koristite vrijeme kada oni spavaju da i vi odmorite. Sve će da se sredi, kućni poslovi vam neće nigdje pobjeći, ali ako ne nadoknađujete energiju, teško da ćete ih moći odraditi kada vaše bebe konačno smjestite na spavanje. Osim toga, umorna i nervozna mama je dekoncentrisana, razdražljiva, nestrpljiva. Vaša djeca vas trebaju smirene i nasmijane, pune ljubavi i pažnje. 

5. Iskoristite džoker "pomoć prijatelja"
Da biste mogli da koristite više br. 4, ovaj "džoker" će vam biti od izuzetne važnosti. Nemojte se ustručavati da tražite pomoć ako vam je neophodna. A biće vam neophodna. Nemojte misliti da možete sve sami, da pokažete kako ste vi super mama i možete da izdržite, jer tijelo pamti, a svakome je potrebno barem malo odmora. Zamolite roditelje, sestru, brata, čak i prijatelje da vas odmijene u nekom kućnom poslu, tako ćete vi imati više vremena da se posvetite svojoj djeci, ili da odmorite, ako je to ono što vam u tom trenutku treba.

Izvor: Google

6. Uštedite posuđivanjem bebi opreme
Zamislite samo, sve što budete kupovali, moraćete da kupujete duplo: dupla kolica, dva kreveta, dupla garderoba, duplo više pelena, ako hranite bebe vještačkim mlijekom onda duplo više mlijeka, ma skoro pa sve DUPLO! Šta god možete od opreme posuditi - posudite. Takođe, sigurno možete da kupite i neke polovne stvari, koje su dobro očuvane. To će znatno reducirati vaše troškove.

Izvor: Google

7. Pripremite se na ciklus raznih pitanja vezanih za vašu djecu
Često će vam se dešavati da će vas ljudi na sred ulice pitati pitanja kao što su: Jesu li blizanci? Jesu li jednojajčani ili dvojajčani? Imate li blizance u porodici? Kako ih razlikujete? Koji je stariji?... I tako u nedogled. Pripremite se na to, jer prosto, blizanci privlače pažnju gdje god da krenete.
8. Razvijajte individualnost vaše djece
Nemojte blizance posmatrati kao nerazdvojive cjeline. Oni možda jesu rođeni zajedno, ali najbolje je odnositi se prema njima kao prema braći ili sestrama koji su rođeni odvojeno. Možda mislite da oni ne mogu jedno bez drugoga, ali stvar je u tome kako se vi postavite od starta i kako ih vi vaspitavate. Njima ćete učiniti uslugu ako ih od početka posmatrate kao dvije idividue, sposobne da bivstvuju jedna bez druge. 

9. Ne izluđujte se time da morate istovremeno da se posvetite oboma
Ne treba sebe da mučite grižom savjesti ako ste pomazili jednu bebu, da odmah pomazite i drugu. Svako dijete će od vas dobiti ono što mu je potrebno. Svako od njih treba da ima svoje vrijeme provedeno sa svakim roditeljem, pa makar to bio taj jedan trenutak kada ste njega pomazili i poljubili. 

10. Odvojite malo vremena za svako dijete ponaosob u toku dana/sedmice
Kroz istoriju je dobro ukorijenjen mit o blizancima, prema kome odvajanje blizanaca nije dobro za njih. Roditelji vjeruju da će odvajanjem blizanaca, čak i na kratak period, njihova veza oslabiti. Posvećujte vrijeme svakome od njih zasebno, odvedite ih negdje odvojeno, upoznajte svakoga posebno, jer oni su, na kraju krajeva, različiti, koliko god vama izgledali "isti". Iskreno, najviše uživam kada sam sama sa jednim od njih i kada mogu da mu posvetim punu svoju pažnju. Vidim da je i on tada drugačiji, mirniji, spremniji na saradnju, na igru, na razgovor...


Pratite moj blog na Bloglovin

No comments:

Post a Comment