Thursday, August 21, 2014

"Kod druge zvijezde skreni desno i drži pravac do jutra"...

Tako se stiže u Nedođiju, u kojoj se održavao treći rođendan mojih dječaka - Petra Pana i Kapetana Kuke. Priprema njihovog rođendana je najveći razlog zbog kojeg me nije bilo neko vrijeme - pripremala sam se za nezaboravnu Petar Pan žurku. Komentari gostiju su pozitivni, svi su uživali, dok smo se mi, priznajem, malo izmorili. Iscrpljeni, još uvijek vučemo umor i samo komentarišemo "Da, bilo je super, ali ovo je bila odjava u velikom stilu. Dogodine druga priča". Iako me iskusnici već upozoravaju da ću do sljedeće godine zaboraviti koliko sam vremena i truda uložila (što je vrlo moguće), pa će mi opet svakakve ideje padati na pamet, za sada me još ne popušta ovaj umor... 

Ali, kako je sve počelo? Pošto je Petar Pan obilježio drugu godinu mojih dječaka, željela sam im napraviti torte sa tom temom, a onda sam na Facebook stranici Pinjata-Piñata Kotor, Montenegro vidjela brojne druge mogućnosti vezane za Petra Pana, te odlučila ispratiti i razviti neke svoje ideje, da djeci napravim nezaboravnu Petar Pan žurku. Prethodna dva rođendana, pošto su dječaci bili mali, nismo mnogo pažnje posvećivali dječijoj zabavi. Ništa posebno: tobogan, auta i slične igračke. Zbog toga sam se ove godine željela posvetiti upravo djeci (jer oni i jesu najbitniji) i učiniti njihovo vrijeme provedeno na rođendanu nezaboravnim. Naravno, bilo je zabave i za roditelje: švedski sto i sto sa pićem u Gusarskom Zalivu, te prostor za druženje u Krokodilskoj Uvali i Skrovištu Izgubljenih Dječaka do kasno u noć.



Kostimi 
Dosta rano sam krenula sa pripremama, dva-tri mjeseca prije, sigurno. Počela sam tako što sam tražila ideje na Pinterestu. Prvobitni plan bio je da obojica budu obučeni kao Petar Pan. Međutim, kada sam ih pitala, D. je izrazio želju da bude Kapetan Kuka, što me je obradovalo, jer su željeli da budu drugačiji. Odlučila sam da ću "kostime" prilagoditi onome što već imamo u ormaru, samo sam napravila propratne asesoare: Petar Pan je dobio kapicu, pojas i bodež, a Kapetan Kuka šešir (koji nam je đede ljubazno dozvolio da prefarbamo u crveno) i kuku, jer Kapetan Kuka mora da ima kuku.




Mapa
Najprije sam počela sa pravljenjem mape Nedođije, a kako sam smišljala potragu za blagom, tako sam dodavala neophodne elemente na mapi. Bijeli hamer sam najprije obojala kafom i pustila da se osuši. Zatim sam palila krajeve hemera da dobije izgled stare mape. Vodila sam se slikama koje sam pronašla na internet dok sam crtala, a potragu za blagom sam gledala da prilagodim našem prostoru.




Potraga za blagom
Uputstvo na mapi sam pisala posljednje, jer je prvo trebalo napraviti plan portage za blagom. Služila sam se planom sa Facebook stranice Pinjata-Piñata Kotor, Montenegro, ali sam prilagodila svom prostoru i svojoj ideji. Potraga je počinjala tako što su djeca prvo trebala da nađu brod, a kad nađu brod, naći će i mapu koja će ih odvesti do blaga. Brod je oživio uz pomoć divnih ruku porodične prijateljice koja je podigla pravi jedrenjak iz obične lubenice i napunila ga voćem.




Pošto sam pravila indijanske trake sa perima, koje Indijanka Tigrov Ljiljan treba da pokloni djeci u Indijanskom selu, morala sam da smislim još nešto, kako bih djecu odvela na još jednu lokaciju, prije nego što pronađu kovčeg sa blagom. Tako sam došla na ideju da ih odvedem u Vilinsku šumu kod Zvončice, koja je takođe trebala da ih daruje nečim. I tako sam odlučila da ih podijelim: dječaci da idu kod Tigrov Ljiljan, koja će da ih uči indijanskim poklicima, da ih iscrta kao prave Indijance i da im pokloni indijanske trake sa perima; a djevojčice idu kod Zvončice, koja će da ih iscrta kao vile, pokloni im čarobne štapiće, pospe ih vilinskim prahom i uči ih kako da lete. Moja sestra i rodica su bile veoma predusretljive, obukle su se u skladu sa svojom ulogom, tako da je djeci bilo još zanimljivije.















Nakon Indijanskog sela i Vilinske šume, djeca su dobila uputstvo da nađu Dželatovo drvo jer je tu sakriven kovčeg sa blagom. Jurišali su gore-dolje, tražili "šumu", dok na kraju nisu otkrili kovčeg sa blagom koji je "visio na drvetu". Pošto je krokodil pojeo ključ od kovčega, morali su da ga razbiju da bi došli do blaga. Ali ja se nisam ni malo potrudila da to olakšam - kovčeg je bio čvrst kao da je od drveta pravljen, a ne od kartona. Iskreno, meni je to bio najinteresantniji dio portage za blagom, jer ipak se trebalo potruditi da do blaga dođu. Na kraju smo morali malo da im pomognemo i rasječemo malo pinjatu, ali svi su bili oduševljeni. Iz pinjate su izašli baloni, konfete, lizalice, bomboni i bedževi za uspomenu na Petar Pan rođendan Ognjena i Danila.




Bedževi
Pošto nigdje nisam mogla da nađem bombone u obliku zlatnih dukata, željela sam da djeca dobiju neke "medaljone" ili "dukate" za uspomenu, pa sam zbog toga osmislila ove bedževe. Ideja moja, oživljavanje ideje zetovo, a izrada PINJUNKIE bedževa iz Subotice.






Kovčeg sa blagom
Ja sam odlučila da ga napravim sama, ali ko ne želi time da se zeza, može da poruči kod Pinjata-Piñata Kotor, Montenegro. Nevjerovatno, ali što god zamislite, ona će to da stvori. Njene pinjate izgledaju savršeno! Na novoj stranici bloga - Kreativni kutak, uskoro ćete moći da vidite i naučite kako sami da napravite pinjatu kovčeg sa blagom.





Torte
Pošto moja mama pravi fantastične torte, evo već treću godinu za redom ne pomišljamo na kupovinu torti. Ona ih napravi, ja ih ukrasim. I tako će biti, vjerujem, sve dok budemo obje mogle da radimo. Kada ona posustane, ja ću preuzeti i pravljenje i ukrašavanje. Sjećam se da je mama sestri i meni za svaki rođendan pravila neke neobične torte, iscrtavala po njima ono što smo mi željele, tako da je i meni pravo zadovoljstvo praviti za moju djecu ono što oni žele na torti, i radiću tako sve dok to budem mogla.

Naravno, uvijek prvo dođe ideja. A kasnije kada gledaš kako tvoja ideja oživljava, to ispadne još bolje, jer sada mogu i drugi da je vide, a ne samo ti u svojoj glavi. Vjerujte mi, ja sam prava sretnica, jer imam prijateljicu koja takođe zna svašta da napravi od fondana i koja mi uvijek uskoči kad treba.

Ovog puta, O. je želio tortu sa Petrom Panom. Ideja je bila da napravim noćno nebo, obasjano zvijezdama, u podnožju bi bile zgrade sa pogdje kojim upaljenim svjetlom, a čak sam uspjela da napravim i Big Ben, kojemu se nisam nadala. M. je napravila Nanu koja sa zemlje gleda u leteću družinu: Petra Pana, Vendi, Džordža, Majkla i Zvončicu, koje sam odštampala i zalijepila na štapiće.



D. je želio tortu na Kapetana Kuku. Ideja za ovu tortu je bila napraviti nebo i more, postaviti brod na sredini, a oko njega rasporediti slike Kapetana Kuke i njegovih gusara. M. je napravila figuru krokodila koji vreba Kapetana Kuku. Znam da bi bilo zanimljivije napraviti figure svih ovih likova, ali uz sve obaveze koje su me čekale, nisam htjela još trošiti vrijeme na pravljenje figura. Ovo je bilo mnogo jednostavnije, a isto je bilo efektno.



Zastavice
Zastave sam napravila još za prvi rođendan, s namjerom da traju I da se koriste za svaki rođendan. Onda sam došla na ideju da na njih stavim natpis "Zemlja Nedođija". Odštampala sam slova na zelenom papiru I zašila ih za zastave. Savršeno se uklopilo u temu.

Torta za vrtić
Još jedna stvar koju sam pravila jeste torta za vrtić. Ne znam kako je kod vas, ali kod nas nije dozvoljeno donošenje prave torte u vrtić, zbog mogućih trovanja hranom, pa sam došla na ideju da djeca ipak imaju tortu, ali sigurnu tortu. Tako sam im napravila ovu tortu od kartona, napunila je slatkišima i ukrasila u stilu Petra Pana. Djeca su bila oduševljena, pa su se borili i da po nekoliko puta biraju svoj komad torte.




Zahvale
Veliko hvala mojoj mami, koja nam je uz sve obaveze uspjela sašiti trakice za male Indijance i kapicu za Petra Pana, a o svim delicijama koje je napravila i da ne govorim. Mama, volim te! Posebno hvala Zvončici i Tigrov Ljiljan što su se uživjele u svoje uloge i igru učinile još zanimljivijom! Bez vas to ne bi bilo isto! Hvala M., na svim figurama od fondana koje nam je napravila! Pravo si zlato! Nećemo te mijenjati! Hvala teti V. koja nam je napravila predivan brod od lubenice!
Veliko hvala svima onima koji su učestvovali u pravljenju delicija za našu zabavu (neću poimenice, da koga ne zaboravim, pa mi se poslije ofendi ;), kao i svima onima koji su došli da uveličaju našu zabavu. A da ne zaboravim i one koji su ostali nakon svega, da pomognu da se sve raspremi. Ljubim vas!

Pratite moj blog na Bloglovin

8 comments:

  1. Pa ovo je pre div no!
    Čitala sam bez daha! Na sve si mislila!
    Koliko truda, koliko divnih ideja! Oduševljena sam! Stvarno, svaka čast!
    Tvoji dečaci imaju sreću što si im mama, i što ih voli toliko divnih ljudi, koji su se zaista potrudili da ovaj rođendan bude poseban.
    Nemam šta više da kažem, ostala sam bez teksta.
    BRAVO, MAMA!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! Zaista se jesam potrudila. Možda oni jesu još mali, možda se ovoga neće ni sjećati, ali eto, došlo mi. :) A i kad imaš pravu pomoć, sve je mnogo lakše. Rekla sam da neću više, ali nikad se ne zna. ;)

      Delete
  2. Vidjela sam da je Čarapica podijelila ovaj post na fejsu, pa rekoh hajde da vidim. Nemam blizance, ali je drugo na putu. Čitam post i na početku mislim "pa ovo je super ideja", čitam dalje pa mislim "ova žena nije normalna" :) prevagnulo je da je super ideja :) Svaka ti čast! Pošteno si se naradila ali mislim da si uživala. Probaću neku varijaciju na temu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, hvala. Da, "ova žena nije normalna", ima istine u tome. :) Ali u pravu si da sam uživala. Iako moram priznati da je bilo izuzetno naporno. Zato sam i rekla da je ovo "odjava sa stilom". No, ko zna što će biti do sljedećeg rođendana... ;)

      Delete
  3. Mama svaka čast!
    Kad budeš imala vremena, volela bih post o pravljenju torte za vrtić, pošto i kod nas važe ista pravila za hranu u vrtiću.

    ReplyDelete
  4. Kao prvo, srecan rodjendan tvojim decacima (sa malim zakasnjenjem). Neka uvek budu veseli, bezbrizni, a i bice kada imaju tako pozrtvovanu, i pre svega kreativnu mamu.
    Kao drugo, najpre tebi, a i svima koji su ti pomagali, jedno veliko bravo, evo ja sam bez reci bukvalno, odusevili ste me. Moj Ogi je jos mali, ali za neki naredni rodjendan moracu da pozajmim vase ideje. Pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! Naravno, iskoristite sve što možete od ideja, prilagodite sebi i uživajte. :)

      Delete